Kuzu Tandır Yapımı
Kuzu tandır yemeyen, et yedim dememelidir denir. Bunun sebebi, belki de kırmızı etin alabileceği en benzersiz formun bu oluşudur. Ağızlarda sağılan benzersiz bir lezzet olan tandır, etin tüm bileşenleri içerisine çektiği aroması ile ağızlardan silinmeyen bir lezzettir.
Kuzu eti, kırmızı et kategorisinin hem en taze hem en lezzetli olan etidir. Kuzu etlerinin her daim taze olması, pişirme aşamasında da lezzetine ek avantajlar yaratmaktadır. Örneğin her zaman diğer etlere göre daha taze olan kuzu eti, bu özelliğine bağlı olarak daha erken de pişmektedir. Böylelikle bireyler bu adeta lezzet bombası sayılabilecek yiyeceğin tadına çok beklemek zorunda kalmadan kavuşmaktadır.
Kuzunun En Lezzetli Hali Kuzu Tandır Nasıl Yapımı
Etli yemeklerin totale bakıldığında oldukça zahmetli olması, pişme sürelerinin uzun olması gibi durumlar insanları genel olarak “etli yemek dışarı yenir” mantığına doğru sürüklese de, kuzu tandır için bu durum böyle değildir.
Genel et yemeklerinin aksine hem yapım sürecinde bireye çok zahmet vermemesi, hem içerik bakımından az malzeme gerektirmesi hem de pişme süresinin az olması kuzu tandırı bir ev yemeği haline getirmektedir.
Kuzu Tandır Nasıl Yapılır?
Kuzu tandır için öncelikle gerekli malzemeler şunlardır:
- Kuzu kol
- Tuz
- Karabiber
Evet, dev gibi bir malzeme listesi beklense de alsında gerekli olan malzemeler sadece bu kadar. Şimdi de kuzu tandır yapımı hakkında genel bilgileri derleyelim.
- Kuzu kol, yaklaşık iki parmak genişliğine sahip dilimlere ayrılır.
- Üzerine herhangi bir kemik kırıntısı kalmaması için iyice temizlenir
- Temizlenen kuzu eti, tuz ve karabiber ile harmanlanır.
- Başka bir malzemeye gerek duymadan, harmanlanan etler çelik bir tencerenin tabanına dizilir.
- Et dizilen çelik tencerenin kapağı iyice kapatılır ve ocağın en küçük gözünde kısık ateş ile pişirilmeye bırakılır.
Pişme Süreci Önemlidir
Tandır, kısıt ateşte uzun süre pişer. Etin suyunu yitirmeden lokum gibi olmasını sağlayan unsur budur. Aksi taktirde et sertleşir ve lezzetini yitirir. Bunun için özel tandır fırınları kullanılır. Eğer tandır ocağınız yok ise fırında da bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak genellikle aynı geleneksel tada ulaşılamayacaktır. Bu nedenle daha çok restoranların tandır yemekleri tercih edilir.
Kısık ateşte pişirilen etler, önce içerisinde bulunan yağ ve suyu salacak, saldığı bu yağ ve su ile de pişecektir. Etin pişme süresini kısaltmak için öncesinde ete mühürleme işlemi uygulayabilirsiniz.
Mühürleme işlemi, hem dendiği gibi etin daha kısa sürede pişmesini sağlayacak hem de içerisinde bulunan yağ ve suyu dışarı salmasını engelleyecektir. Ancak mühürleme işlemi yapar iseniz, eti ekstra zeytinyağı ile de bulamanız gerekecektir. İster mühürleme işlemi yaparak isterseniz de verdiğimiz tarifteki gibi pişirerek tel tel ayrılan yumuşacık bir kuzu tandır yiyebilirsiniz.