Kuzu Kol Tandır Nedir?

Kuzu kol tandır; Türk et yemekleri içerisinde en benzersiz çeşitlerden bir tanesi olup, ağızlarda benzersiz lezzetini uzun süre koruyan bir iz bırakır. Tabii Kuzu kol tandır nedir? dendiğinde kısa bir açıklama yeterli olmaz. Binlerce yıllık kültürel birikimin bir sonucu olan bu yemek, son derece özel tekniklerle yapılır ve sunumu da en az bu kadar özenli detaylara sahiptir.

İnsanların tükettiği gıdalar temel olarak iki ana başlığa ayrılmaktadır: Bitkisel gıdalar ve hayvansal gıdalar. Bu iki gıda türü de insan sağlığı ve gelişimi üzerinde oldukça büyük etkileri olan, sağlık açısından avantajları sayılamayacak kadar fazla olan gıdalardır.

Hayvansal gıdaların başında gelen et, içeriğindeki çinko ile hem kemik gelişimi hem de bağışıklık sistemi sağlığı açısından vazgeçilemez bir gıda türüdür.

Et, başlıca “beyaz et ve kırmızı et” olarak iki temel başlığa ayrılabilmekle birlikte birden çok çeşidi olan bir yiyecektir. Bu çeşitlerin her biri, kendi içerisinde farklı faydaları ve lezzete sahip olmaktadır. Özellikle kuzu eti, faydaları say say bitmeyen, lezzetine doyum olmayan bir et türüdür.

 

Kuzu Eti Özellikleri

  • Sıkı bir ettir.
  • Özellikle süt kuzusu diye bilinen ve asıl kuzuya kıyasla daha küçük yaşta olduğu için daha taze bir ete sahip olan kuzu türünün eti daha çabuk pişer.
  • Dana eti ile kıyaslandığında daha yağlı bir ettir.
  • Doymamış yağ oranı bakımından zengindir.
  • İçeriğinde fazla oranda çinko bulunması sebebi ile bağışıklık sistemine ve vücut gelişimine faydalıdır.
  • Özellikle kuzu kol tandır gibi tariflerle ile lezzetine lezzet katılır.

 

Kuzu Kol Tandır Nasıl yapılır?

Kuzu kol tandır nedir? Sorusun temelde en kısa tanımı şudur: Kuzu etinin en lezzetli kısımlarının belirli sebzeler ile birleştirilerek pişirilmesi ve ortaya lezzet harikası bir yemek çıkması. Genişletilmiş bir şekilde ve detay verilerek anlatılması da aşağıda verildiği şekilde olacaktır.

Sarımsaklar soyulur ve bir bıçak aracılığı ile 4 ila 6 parçaya bölünür. Daha sonra bir adet limonun suyu sıkılarak bu limon suyuna doğranan sarımsak ile birlikte biraz toz biber konur. Kuzu kolu, belirli miktarlarda alınmış tuz ve karabiber ile iyice ovulur. Ovulan kuzu kolunun üzerine limonlu karışım sürülür.

Bir adet havuç ince ve uzun olacak şekilde dilimlenir. Dilimlenen havuçlar bir fırın tepsisinin altına dizilir ve baharat ve limon suyu ile bulanan et bu havuçların üzerine konur. Daha sonra fırın tepsisine bir su bardağı kaynar su eklenerek tepsi 160 derece ısıtılmış fırına sürülür. 2,5-3 saat sonra kuzu kol tandır hazır hale gelecektir.

Tandır; uzun süre pişirilen bir yemektir ve kuzu tandır da bu minvalde orta ve kısık ateşte uzun süre pişer. Yemeğin lezzetinin nedenlerinden bir tanesi de budur.