Kuzu İncik Tandır Nedir?

Geleneksel Türk mutfağının en önemli bileşenlerinden bir tanesi olan incik, ağızlarda eriyen bir lezzet olarak en sevdiğimiz lezzetler arasında yer alır. Etin en güzelini, en iyi şekilde pişirme kültürüne sahip Anadolu mutfağının bu benzersiz unsurunu daha iyi tanımak ister misiniz? Kuzu incik tandır nedir? sorusunu sizin için cevapladık.

Kuzunun diz ve eklem bölgesinin altında kalan kısma incik denir.

Kuzu incik denince akla 2 temel tarif gelmektedir. Bunların biri, kuzu inciği tandır olarak pişirip tüketmek, diğeri de kuzu inciği belirli sebzeler ile haşlama yaparak tüketmek.

Şunu belirtmekte fayda vardır ki kuzunun en lezzetli yeri olan kuzu incik, ancak tandır ile hak ettiği lezzet katlanmasını yaşayabilmektedir. Yani kişinin damak tadına bağlı olarak değişebilmek ile birlikte genel olarak kuzu inciğin en lezzetli hali kuzu incik tandır olmaktadır. Özetle Kuzu incik tandır nedir? Diye soranlara, kuzu inciğin en lezzetli halidir denebilir.

 

 Kuzu İncik Tandır Nasıl Yapılır

Gerekli malzemeler:

  • 1 ya da 2 tane kuzu incik
  • Karabiber
  • 1 tane soğan
  • 2 adet patates
  • Deniz tuzu ve kaynamış su
  • Zeytinyağı

Hazırlama

Öncelikle kuzu incik 4 ya da 6 eşit paçaya bölünür. Bölünen kuzu inciklerin üzerine keskin bir bıçak aracılığı ile derin olmayacak şekilde çizilikler atılır. Daha sonra bu eşit parçalara ayrılan ve üzeri çizilen kuzu incik parçaları, karabiber ve zeytin yağı ile güzelce bir harmanlanır. Şunu belirtmek gerekir ki malzeme listesine özellikle karabiber yazılsa da damak tadınıza uygun olan her baharatı ekleyebilirsiniz.

Karabiber başta olmak üzere çeşitli baharlar ile harmanlanan kuzu incik, önceden ocakta ısıtılmış genişte bir tavaya aktarılır. (Burada dikkat edilmesi gereken unsur, tavaya ne su ne de ekstra yağ eklenmeyeceğidir.

Harmanlama sürecinde sürülen yağ yeterli olacaktır) Genişçe olan bir tavada etin önlü arkalı kavrulması yani mühürlenmesi sağlanır. Böylece içerisindeki suyu salmayan kuzu incik, besin değerinde de lezzetinde de herhangi bir eksilmeye uğramayacaktır.

Diğer yandan elma dilim doğranmış olan patatesler zeytinyağı ve tuz ile ovulur. Daha sonra bu elma dilim patatesler genişçe bir fırın tepsisinin en alt kısmına dizilir. Dizilen patateslerin üzerine, mühürlenmiş incik güzelce yayılır. Son olarak istek doğrultusunda seçilebilecek olan kereviz, havuç gibi sebzeler de kuzu inciğe eklenir.

Pişirme

Üzeri alüminyum folyo ile kapatılan kuzu incik, 180 derecelik fırında 2-3 saat pişirildikten sonra yenmeye hazır hale gelecektir.

Kuzu incik tandır, ismindeki tandır kelimesinden dolayı özel pişirme usulüne sahip olmak durumundadır. Bu yemek düşük ısıda uzun süre ile pişer. Niteliğini kaybetmemesi için bu son derece önemlidir. Tandır ocağınız yoksa, en iyisi bunu evde yapmaya çalışmak yerine, geleneksel biçimde pişirme yapan restoranları tercih edebilir, damaklarınızda silinmez izler elde edebilirsiniz.